Ανοιχτές προδιαγραφές σε όλη την Ευρώπη

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 23/12/2010
Ανοιχτές προδιαγραφές σε όλη την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το σχέδιο κατασκευής δικτύου ηλεκτρονικών υπηρεσιών σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες των 27 μελών κρατών, χρησιμοποιώντας μόνο ανοιχτές προδιαγραφές (open standards) και δημόσια δεδομένα (open data). Το εγχείρημα είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο και μεγάλο, σκοπεύοντας στην δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος υπηρεσιών cloud. Με την ανακοίνωση χρήσης ανοιχτών προδιαγραφών και δημόσιων δεδομένων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθησύχασε όσους ανησυχούσαν για την εμπλοκή μεγάλων εταιρειών με αντίθετα συμφέροντα.

Όπως δηλώνει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic, «χωρίς πραγματική και αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ δημόσιων διοικήσεων σε όλα τα επίπεδα, δεν είναι δυνατή η συνεργασία πολιτών και επιχειρήσεων». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει τα κράτη μέλη να αποφύγουν να δημιουργήσουν «ηλεκτρονικά εμπόδια» μεταξύ τους.

Η βασική αρχή όπως διατυπώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο European Interoperability Framework, αφορά την «τεχνολογική ουδετερότητα και τη δυνατότητα προσαρμογής» ολόκληρης της Ευρώπη, ώστε να χρησιμοποιηθούν ανοιχτές προδιαγραφές και δημόσια δεδομένα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Florian Mueller, «είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με την απόφαση της ΕΕ για πραγματική χρήση των ανοιχτών προδιαγραφών».

Πηγή:

http://www.computerweekly.com/Articles/2010/12/17/244557/Open-standards-pave-the-way-for-pan-European-public.htm