Καναδάς: 11 ICT προβλέψεις για το 2011 από τους αναλυτές της IDC

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28/12/2010
Καναδάς: 11 ICT προβλέψεις για το 2011 από τους αναλυτές της IDC

Στο τέλος κάθε χρόνου οι προβλέψεις για τους επόμενους 12 μήνες είναι κάτι καθιερωμένο. Οι αναλυτές της εταιρείας IDC δημοσίευσαν τις 11 προβλέψεις για το νέο έτος. Συνοπτικά, οι προβλέψεις που αφορούν τον Καναδά είναι:

1. Οι υπηρεσίες cloud θα χρησιμοποιηθούν ευρέως ή θα γίνουμε μάρτυρες μιας ακόμα «φούσκας»

Με όλο το θόρυβο γύρω από το cloud computing, μπορεί να φαίνεται λίγο περίεργο να σκεφτεί κανείς ότι το 2011 θα είναι είτε το έτος κατά το οποίο το cloud computing θα αποδείξει πόσο χρήσιμο είναι ή διαφορετικά θα «εξατμιστεί». Οι αναλυτές πιστεύουν, ωστόσο, ότι θα είναι σημαντική χρονιά ώστε οι υπηρεσίες cloud να αποδείξουν την σημασία τους, να διατηρήσουν τη δυναμική τους (32% αύξηση στον Καναδά το τρέχον έτος) και να επεκταθούν .

2. Λύσεις virtualization θα τονώσουν την αγορά του IT

Ο συνδυασμός του cloud και των υποδομών (infrastructure) οδηγεί στο μέλλον, με την ανάκαμψη να έρχεται μέσα από λύσεις virtualization, και τις high-end υποδομές να τονώνονται από ιδιωτικά cloud συστήματα.

3. Θα επανεξεταστούν οι κίνδυνοι και οι ευκαιρίες του outsourcing

Σύμφωνα με την IDC, συμβάσεις outsourcing αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων λήγουν κατά τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό θα οδηγήσει σε μια μεγάλη αλλαγή στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης συμβάσεων μικρότερης διάρκειας, καθώς οι επιχειρήσεις και οι decision makers του ICT και οι επιχειρήσεις επανεξετάζουν με μια κριτική ματιά το αν η εξωτερική ανάθεση εξακολουθεί να είναι συμφέρουσα και συυμβατή με τον τρόπο λειτουργίας τους.

4. Θα εμφανιστούν νέου τύπου υπηρεσίες

Η IDC προβλέπει ότι θα υπάρξει μια νέα είσοδος στο top 10 των φορέων παροχής υπηρεσιών κατά το 2011, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα προέρχεται από το χώρο του outsourcing και θα αναμορφώσει το τοπίο παροχής υπηρεσιών, προσφέροντας περισσότερες επιλογές σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις.

5. Οι ενσύρματες και ασύρματες επικοινωνίες θα ενοποιηθούν

Οι αναλυτές αναμένουν την πρώτη ασύρματη και ενσύρματη WAN υπηρεσία δεδομένων στον Καναδά εντός του 2011, μια αλλαγή που θα προέλθει από έναν από τους σημαντικότερους παρόχους, για την αντιμετώπιση των μεταβαλλόμενων συνθηκών της αγοράς.

6. Οι ψηφιακές υπηρεσίες Video on demand θα επεκταθούν

Οι υπηρεσίες βίντεο έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν στροφή από τις παραδοσιακές μορφές (καλώδιο και δορυφορική τηλεόραση) στις ψηφιακές υπηρεσίες. Η IDC αναμένει ότι η τάση αυτή θα ενδυναμωθεί το 2011, προσφέροντας επιπλέον επιλογές στους καταναλωτές.

Το video on demand, το εμπλουτισμένο περιεχόμενο και οι web-based υπηρεσίες θα αποτελέσουν τον βασικό παράγοντα διαφοροποίησης στην αγορά.

7. Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones) θα γίνουν αναγκαία

Η ζήτηση για έξυπνα κινητά τηλέφωνα αναμένεται να ξεπεράσει τη ζήτηση για απλά κινητά τηλέφωνα, ήδη το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, πράγμα που σημαίνει ότι το 2011 το 50% των κινητών τηλεφώνων στον Καναδά θα είναι smartphones.

8. Ραγδαία ανάπτυξη στις πωλήσεις tablets και e-readers

H IDC προβλέπει τριψήφια ποσοστά στην αύξηση των πωλήσεων για τα tablets και διψήφια ποσοστά για την αύξηση των πωλήσεων e-readers κατά το 2011.

9. Οι δημόσιες υπηρεσίες θα χρησιμοποιήσουν δημόσια δεδομένα

Οι δημόσιες υπηρεσίες αναμένεται να επωφεληθούν από τις νέες τάσεις σε περιεχόμενο και analytics, να ανοίξουν τα δεδομένα τους και να ανακαλύψουν τρόπους ώστε να αξιοποιήσουν τα ήδη υπάρχοντα δεδομένα με νέα μορφή.

10. Ραγδαία αύξηση του όγκου δεδομένων

Τα Κοινωνικά Δίκτυα, το eDiscovery καθώς και το ηλεκτρονικό εμπόριο, είναι από τους βασικούς μοχλούς της συνεχιζόμενης αύξησης του όγκου των δεδομένων που αποθηκεύονται ψηφιακά. Η IDC αναμένει ότι το ψηφιακό σύμπαν θα αυξηθεί σε 1,2 zetabytes.

11. Έμφαση στην Καινοτομία

Η καινοτομία κατά το 2011 θα περιστραφεί γύρω από λίγους βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των φορητών συσκευών, της συνεχούς μετατροπής σε ψηφιακά μέσα και της κοινωνικής δικτύωσης. Οι κινητές συσκευές θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο στη στρατηγική των αντίστοιχων εταιρειών για το 2011, ο Καναδάς ήδη κατευθύνεται προς τα ψηφιακά μέσα ταχύτερα από πολλά άλλα έθνη, ενώ με το 75% των πολιτών να έχουν συμμετάσχει στην κοινωνική δικτύωση, τουλάχιστον μία φορά, η εμφάνιση και η σημασία της εταιρικής κοινωνικής δικτύωσης θα αποτελέσει μεγάλη τάση το 2011.

Πηγή:

http://www.channelbuzz.ca/2010/12/cloud-outsourcing-and-open-data-among-trends-in-2011-says-idc-858/